Sjove facts om Guyana samt minirejseguide

Guyana sjove facts

Ikke mange mennesker kender til den lille nation på det sydamerikanske kontinent ved navn Guyana. Faktisk findes der 12 nation i Sydamerika. En sjov selskabsleg er at forsøge at nævne dem alle.

Langt størstedelen af os må krybe til køjs, og mon ikke, at det er lande som Surinam, Guyana og Fransk Guiana, der volder os problemer, når vi kaster os ud i denne leg?

I denne artikel får du noget berigende og vittig info om en af de små nationer, der ligger på Sydamerikas nordlige del.

Engelsktalende land omringet af latinsksprogede

Kolonitiden var uomtvisteligt ikke den mest opmuntrende eller sjove tid i menneskehedens historie for de lokale mennesker, hvis nationer blev plyndret.

Et helt åbenlyst rejseråd er derfor aldrig at lave upassende jokes eller komme med skøre bemærkninger om den mørke fortid. Den sorte humor, vi er så stolte af i Danmark, er sjældent nemt at oversætte, når man rejser på tværs af kontinenter.

Der er dog noget interessant ved Guyana i denne tid. For modsat alle sine nabolande, blev denne nation ikke besat af en spansk eller portugisisk besætter. Nej, det var englænderne, som udså Guyana som sin koloni. Derfor taler borgerne engelsk.

Der tales et hav af sprog i Guyana blandt andet spansk. Men for den rejsende, som gerne vil øve sit engelske med eksperter på området, er Guyana perfekt.

Trods forbindelse til England er den gamle – formodentlig – engelske sportsgren fodbold ikke entydigt den største i landet. Derfor må du nok skulle klikke ind på fodbold nyheder for at finde dine fodboldnyheder selv.

De mange vandes lande

Et andet sjovt fact, der ikke behøver helt så mange mellemregninger, er landet status som de mange vandes land. Navnet kommer af, at landet er beriget af store floder.

På en tur til Guyana vil du gøre klogt i at pakke badetøjet og søge mod Essequibo, Demerara eller måske Berbice. Guyana har dog også kystlinje, så strande og bademuligheder kommer du ikke til at mangle.

På floderne kan du udfordre dig selv med riverrafting eller kajakture. Du kan også hoppe fra klipper på vandreture langs floden i regnskov.

6 distinkte kulturmøder

Tilbage til kolonitiden. For som enhver anden britisk koloni har det også i Guyana skyllet ind med kulturelle møder. Commonwealth strakte sig over hele verden, hvor kulturer, madvarer, religion og mennesker kom fra nær og fjern.

Det sammen med Guyanas geografiske placering i Sydamerika gør det lille land enormt rig på etniciteter, på kulturer, på religioner og ikke mindst på madlavning.

Køkkenet i Guyana bærer præg af det europæisk, portugisisk, kinesisk, østindisk, afrikanske køkken. Du får fine, lette og enkle retter. Du får vilde smagsoplevelse med stærkt krydret mad, og du får selvfølgelig også smagt de velsmagende frugter fra landets egne plantager og skove.

Cricketnation

Endnu et levn fra kolonitiden. Ligesom alle andre commonwealth-lande er også Guyana forbundet med landene, de deler deres koloni-fortid med gennem cricket.

Som dansker er sporten en smule underlig og for os noget ret eksotisk. Vi spiller det meget simpelt ikke i Danmark. For lande som England, Indien, New Zealand, Sri Lanka og Guyana er det en kæmpe sportsgren, der tages meget alvorligt.

Trods de kun 800.000 indbyggere i Guyana, vil borgerne med stolthed i stemmen kunne præsentere dig for store cricketspillere som Rohan Kanhai, Alvin Kallicharran eller Shivnarine Chadarpaul. Navne, der måske ikke betyder alverden for dig og din manglende cricketviden, men for en cricketfan er det store sportsnavne.

Du kan endda være heldig at få lov selv at prøve kræfter med sporten, når du kommer til Guyana. Du skal dog advares. Sporten tages meget alvorligt, og de lokale er med garanti bedre end dig.

Sjove facts om Guyana samt minirejseguide
Rul til toppen

CVR DK 3740 7739